Контакти  

Фінансово-економічний тижневик «Україна Бізнес ревю» №39

БЕРЕЖАНСЬКИЙ Микола,

директор страхової компанії «Поліс-Центр»:

 

СТВОРЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ

— Варто було б конкретно окреслити функції, продукти, сегменти, які візьме на себе державна страхова компанія. Можливо, тут став би у пригоді досвід Держстраху. До речі, така страхова компанія, як «Оранта», має досвід проведення обов'язкового страхування. Тому, може, варто поставити питання націоналізації такої компанії, яка б підпорядковувалася Мінфіну. А щодо розподілу за видами страхування, то це можна узаконити декількома актами і зробити обов'язковими, наприклад, відповідальність за введення в експлуатацію будинків, агрострахування, страхування майна, медичне страхування, відповідальність спеціалістів певних професій. А компанії комерційного сегменту візьмуть на себе транспортне страхування тощо.

ДІЯЛЬНІСТЬ СТРАХОВИХ АГЕНТІВ

— Страховий агент — це перша особа, яка зустрічається від імені компанії з клієнтом. Організація роботи агентів потребує додаткових витрат та розширення функціональних обов'язків фронт-офісу та бек-офісу. Таких компаній, які пішли на ці кроки, небагато. От і працюють через посередників. Зрозуміло, що більш відповідально було б працювати через брокерів. Проте компанії хвилюються, що залишаться без свого страхового поля. Наразі в Україні працюють близько 5 тисяч страхових агентів (для порівняння: в Польщі їх є до 70-80 тисяч, і всі вони мають ліцензії). Необхідно в Податковий кодекс внести зміни, які б передбачали сертифікацію таких посередників, скажімо, як фінансових спеціалістів. Сертифікат засвідчує, яку фінансову компанію представляє спеціаліст: страхову компанію, кредитну спілку, ломбард, а також які він має знання: з фінансового, юридичного чи організаційного менеджменту.

РЕГУЛЯТОРНА ДІЯЛЬНІСТЬ

— Останнім часом багато говорять про взаємодію із регулятором, насамперед критикують. Однак я хочу звернути увагу на те, що взаємодія — процес двосторонній. Ініціатива про налагодження співпраці має надходити від першої особи - керівника регулятора. Адже вів! здійснює державне управління на цьому ринку. І, зрозуміло, спеціалісти регулятора мають одержувати не жебрацьку зарплату. Можливо, страховий ринок має утримувати такий орган через певні відрахування.

 
88009, Україна,
м.Ужгород, вул. Грушевського, 78а,
тел.: (0312) 66-41-97, 66-54-38.
e-mail: polis-centr@ukr.net